Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jolentha Zaat​

Ik ben Jolentha Zaat, geboren op 16 augustus 1989. Ik woon in Kwintsheul, een fijn klein plaatsje in het Westland. De liefde voor muziek heb ik voor een groot deel gekregen van mijn ouders.

Mijn vader zat in een drumband en mijn moeder en oma zongen in een koor. Als kind was ik altijd aan het zingen en toneelstukjes aan het opvoeren voor de hele familie. Alles moest dan aan de kant want Jolentha kwam er weer aan!

Koperen Kees & Dario Fo

Bij Theaterschool Koperen Kees ben ik begonnen met spellessen van verschillende docenten waaronder ook Koos Sekreve, die trouwens ook in Kwintsheul woont. Na een paar jaar ben ik in het kinderkoor gaan zingen bij Dario Fo, ondernemers in de kunst in Poeldijk. Ik vond dit zo ontzettend leuk en merkte al heel snel dat ik hier later ook verder mee wilde gaan.

Eerste solovoorstelling

Al snel kreeg ik mijn eerste solo in een voorstelling in een echte schouwburg. Ik was 8 jaar en stond samen met het Willem Breuker Collectief op het podium. Als ik mezelf dan terug zie als kleine Jolentha ben ik toch best wel trots op wat ik toen allemaal durfde en deed! Toen ik op mijn 16e moest gaan kiezen wat ik voor vervolgopleiding ging doen kon ik eigenlijk maar aan 1 ding denken. Ik wil 1 jaar werken én leren bij Dario Fo, in de hoop dat ik daarna een contract aangeboden krijg. Ik kreeg heel veel zang en spellessen en mocht tijdens mijn werk achter de receptie mijn teksten en noten leren voor de producties waar ik in zong.

Zangeres Jolentha Zaat

Una Voce Particolare

De Westlandse musical de Kromme Jongens was echt 1 groot feest. Als je dat nu aan iemand op straat vraagt in het Westland weet hij gelijk wat het is. Ik weet nog dat ik hoorde dat ik samen met 2 andere meiden de backing vocals mocht zingen en het lokaal bekende lied “Het leed der tuinders”. Niemand had ooit gedacht dat deze musical zo’n succes zou worden in het Westland.

Koos Sekreve speelde de hoofdrol in deze musical. Naast deze rol vond ik mijn hoofdrol in de Man van La Mancha ook fantastisch om te doen.

En mijn hoogtepunt is denk ik wel de rol van Polly spelen in Die Dreigroschenoper in het Concertgebouw in Amsterdam. Koos en ik speelde hierin samen de hoofdrollen, we kennen elkaar dus eigenlijk al super lang en hebben al jaren met elkaar in voorstellingen gespeeld.

Ik blijf echt met heel veel plezier aan terug denken aan mijn tijd bij Dario Fo en het voelde echt als 1 grote warme familie. Helaas ging Dario Fo failliet in 2016 en hield deze mooie tijd op.

Westlandse musical 'De Kromme Jongens'

Na dit jaar wist ik het zeker, ik wil hier mijn beroep van maken! Ik was echt ontzettend blij toen ik een contract aangeboden kreeg. Iedereen mocht het weten want mijn droom was uitgekomen! Het begon ook gelijk goed, want ik mocht auditie doen voor het televisieprogramma Una Voce Particolare. Met mijn nummer How could I know van The Secret Garden heb ik de finale gehaald.

Niet alleen het zingen en spelen in producties vond ik fantastisch om te doen, maar ook de kaartverkoop van alle voorstellingen. Ook verzorgde ik maaltijden voor cast en crew en reed ik decor en attributen van locatie naar locatie. Wat een fijne en bijzondere tijd was dat. Ik heb zo veel geleerd, zo veel mogen ontdekken en zo veel rollen gespeeld.

Ontstaan Komfort & Joy

Al snel daarna werd ik gevraagd om te zingen bij een uitvaart. De opa van een koorlid van Theaterkoor Dario Fo, waar Koos en ik inmiddels al jaren zingen, was overleden en hij wilde graag dat ik daar het Ave Maria kwam zingen. Dat wilde ik met liefde doen, maar ik had wel iemand nodig die mij met gitaar kon begeleiden. Koos wilde dit doen en sindsdien is eigenlijk het duo Komfort & Joy ontstaan.

Vanaf dat moment hebben we steeds meer aanvragen gekregen en hebben we besloten om officieel als duo op te treden. De website van Komfort & Joy stond snel online en ook onze visitekaartjes waren gemaakt. Inmiddels treden we al bijna 5 jaar op als duo Komfort & Joy en zijn we een veelgevraagd duo bij uitvaarten, feesten, trouwerijen en liedjes op maat!

Jolentha Zaat Dari Fo

Zuiderstrandtheater

Het jubileumfeest van het bedrijf DAGO openen met een op maat gemaakt lied, de herdenkingsdiensten verzorgen van Hospice in Delft of een complete voorstelling maken voor de ouderenmiddag van de feestweek in Naaldwijk, niets is ons te gek! Dat maakt het optreden in dit duo ook zo veelzijdig en leuk! Ook zingen we veel in producties van Kwekers in de kunst, het voormalige Dario Fo.

Kwekers in de kunst is momenteel gevestigd in Scheveningen en werkt veel samen met het Zuiderstrandtheater. In die producties hebben we samengewerkt met onder andere Loes Luca, Ernst Daniel Smid, Sjaak Bral, het Residentie Orkest, De Dutch Dont Dance Division, Bob Zimmerman, Korzo Theater, Pieter Kramer en vele anderen.

Ik hoop nog heel veel jaren door te kunnen gaan met Koos, want het werk is en blijft zo bijzonder en een leukere collega kan ik me niet wensen!

Jolentha met Metropolis orkest
Jolentha Zaat in driestuiversopera
Jolenta en Koos bij De Wereld Draait Door
Jolentha Zaat

“Ik ben Wilma Sekreve, de directrice van Dario Fo, nog iedere dag dankbaar dat ik zo veel kansen heb gekregen en mij zo heb mogen ontwikkelen. ”

Jolentha Zaat